In Copilot, Microsoft 365

Copilot is een digitale assistent die je helpt bij repetitieve taken, samenvattingen maakt van vergaderingen en je e-mails sorteert. Simpel gezegd is dat wat deze tool voor je kan doen. En sinds kort is Copilot ook in het Nederlands beschikbaar. Een goed moment om erin te duiken en uit te zoeken of het je daadwerkelijk iets oplevert. Is het echt een gamechanger?

Wat is Copilot in het kort?

Copilot is een digitale assistent binnen Microsoft 365 die gestuurd wordt door Artificial Intelligence. Het zit geïntegreerd in al je Microsoft 365 apps met jouw eigen data als bron. Dat betekent dat je binnen die tools allerlei vragen kunt stellen over jouw eigen data. Bijvoorbeeld: ‘geef een suggestie hoe ik mijn grafiek in Excel kan verbeteren’ of ‘schrijf een samenvatting van mijn communicatieplan in Word’.

Het gebruikt hiervoor Large Language Models (LLM’s) en weet zo duidelijke en Nederlandstalige antwoorden te bieden op je vragen. De input die hij nodig heeft komt weer uit Microsoft Graph, een tool die analyses gebruikt om persoonlijke inzichten te bieden op basis van de Microsoft 365 omgeving. De input komt dus uit jullie Microsoft omgeving, denk aan agenda’s, e-mails, chats, documenten, presentaties en vergaderingen.

Een paar praktische voorbeelden

  • Samenvattingen maken: Copilot kan samenvattingen maken, bijvoorbeeld op basis van de notulen van een vergadering waar je niet bij was.
  • Teksten verbeteren: je kunt Copilot vragen suggesties te geven die je schrijfstijl verbetert. Ook kun je documenten laten inkorten.
  • Efficiënt e-mailen: De assistent sorteert je e-mails en kan ook suggesties voor antwoorden bieden. Maar je kunt hem ook vragen om een samenvatting te schrijven van alle mails die je hebt gemist tijdens je vakantie.
  • Data analyseren in Excel: Copilot analyseert data in Excel-bestanden en helpt je bij het maken van overzichtelijke rapporten. Zo kan het je nieuwe inzichten geven.
  • Presentaties maken: geef Copilot de opdracht om een PowerPoint in elkaar te zetten op basis van je huisstijl en een bijbehorend projectdocument.

Waar moet ik op letten als ik wil starten met Copilot?

Tot nu toe niets dan lof. Wel is het belangrijk om eerst te zorgen dat jullie data goed op orde is. Copilot haalt data uit jullie eigen Microsoft 365 omgeving. Is die omgeving niet op orde, dan weet de tool niet waar hij moet zoeken en kan hij geen antwoord geven op je vragen. Denk daarnaast ook goed na over specifieke beveiligingsmaatregelen. Want mag iedereen overal antwoord op krijgen? Waarschijnlijk niet. Sta daar even bij stil voordat je start met de Copilot.

Copilot lunchsessie bij c)solutions

Hoe gebruik ik Copilot het beste en hoe werkt het in de praktijk? Welk abonnement heb je nodig en wat betekent dit voor mijn beveiligings- en privacy maatregelen? Op die vragen krijg je antwoord tijdens onze lunchsessie op 23 mei. Samen met andere geïnteresseerden en onze consultants bespreken we al je vragen, zodat jij na afloop meer inzicht hebt én je collega’s kunt meenemen in de tool.

Recent Posts